Strategie

donderdag 23 juli 2020, 08:00

Daling in omzet en bedrijfsresultaat

Kerncijfers eerste halfjaar 2020

  1ste helft 2020 1ste helft 2019
( in duizend euro’s)    
Netto-omzet 100.588 112.813
Brutomarge 55.944 56.957
Bedrijfsresultaat 3.355 5.867
Nettoresultaat (toe te rekenen aan aandeelhouders) -550 3.745
Nettoresultaat per aandeel (in euro’s) -0,43 2,91

Omzet en resultaten eerste helft 2020

De geconsolideerde omzet bedroeg € 101 miljoen en was daarmee 11% lager dan vorig jaar. Hierin is ook de omzet van Rollepaal geconsolideerd; in 2019 niet. Door de Corona crisis was met name in het tweede kwartaal sprake van een sterke afname van de omzet. De bruto marge was duidelijk hoger (55,6% versus 50,5%) maar de absolute brutomarge was € 1,0 miljoen lager dan in de eerste helft van 2019. Door de consolidatie van Rollepaal waren, ondanks overige kosten besparingen, de vaste kosten € 1,6 miljoen hoger met gebruikmaking van de NOW regeling. Daarmee kwam het bedrijfsresultaat (EBIT) van € 3,3 miljoen aanzienlijk lager uit dan in 2019 (€ 5,9 miljoen). Het nettoresultaat kwam uit op – € 550k (2019: € 3,7 miljoen). In dit netto resultaat zit ook de deconsolidatie van Stork verwerkt.

Bij Food & Industrial Systems kwam de omzet uit op € 46,1 miljoen (-8%). Door de wereldwijde maatregelen in verband met het Covid-19 virus kunnen projecten niet worden afgerond en worden nieuwe projecten uitgesteld. Bij zowel Pas Reform, Lan Handling Technologies als Rollepaal was sprake van een belangrijke of aanzienlijke omzetdaling. Deze lagere omzet heeft geresulteerd in een aanzienlijke daling van het bedrijfsresultaat gedurende het eerste halfjaar naar € 2,2 miljoen (5,0% van de omzet).

De omzet van Plastic Components is 14% lager dan in dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op € 55,1 miljoen. In de automotive markt is sprake geweest van een productiestop bij vele auto-fabrikanten. Ook in andere markten zijn de bestedingen teruggelopen waaronder food en drank in het “out of home” segment. De relatieve brutomarge is gering gestegen en de kosten zijn duidelijk gereduceerd. Daardoor kwam het bedrijfsresultaat uit op € 1,8 miljoen (3,4% van de omzet).

Bart Aangenendt (CEO) over het afgelopen half jaar:

“Het afgelopen half jaar was heel bijzonder en vooral de deconsolidatie van Stork doet ons pijn. Verder merken wij dat onze diversificatie en decentrale structuur met zelfstandige bedrijven ons helpt om snel en adequaat te reageren. Ondanks een sterke en acute afname van de omzet bij onze bedrijven zijn we in staat gebleken over het eerste half jaar een positief bedrijfsresultaat te realiseren. Door de vele onzekerheden in de verschillende markten kunnen we geen concrete uitspraken doen over het hele jaar.”

Halfjaarbericht 2020

Het halfjaarbericht is beschikbaar op de website www.hydratec.nl

De cijfers opgenomen in het halfjaarbericht zijn niet gecontroleerd door een accountant.

Profiel Hydratec Industries NV

Hydratec is een beursgenoteerde wereldwijd actieve specialist in industriële systemen en componenten en heeft twee kernactiviteiten:

 • Food & Industrial Systems: Ontwerp en productie van systemen door:
  • Royal Pas Reform Hatchery Technologies in Zeddam
  • Lan Handling Technologies in Tilburg en Halfweg
  • Rollepaal Holding in Dedemsvaart
 • Plastic Components: Ontwerp, productie en assemblage van kunststofonderdelen door:
  • Timmerije in Neede
  • Helvoet Rubber & Plastics Technologies met productiefaciliteiten in Hellevoetsluis, Tilburg, Lommel (BE), München (DE), Pune (IN), Kaniow (PL) en Wroclaw(PL).

Hydratec Industries is genoteerd aan de Euronext Amsterdam NV (ISIN NL0009391242, ticker: HYDRA.)